Een stadstuin ligt niet altijd voor de hand bij een braakliggend terrein midden in een grote stad.

Weet u ook een braakliggend terrein waar al vele jaren niets aan wordt gedaan? Informeer bij de gemeente of eigenaren van de grond naar de mogelijkheden.

In Californië Orlando moest een inwoner tot zijn grote verdriet ontdekken dat een voortuin met groente planten niet alleen niet op prijs werd gesteld door de authoriteiten maar als crimineel werd bestempeld. Met boetes en gevangenisstraf aan toe.

Een groentetuin kan ook een tijdelijk karakter krijgen zoals in Amsterdam het geval was. Op een braakliggend stuk grond zou een aantal jaren later een school moeten worden gebouwd, in die tussentijd kon er nuttig gebruik worden gemaakt van de grond.

 

 

 

 

naar eerste hoofdpagina terug

 

 

Stadstuinen 2

Om groenten te kweken heb je niet altijd een grote tuin nodig. In dit boek worden verschillende mogelijkheden beschreven voor een groentetuin op een balkon of terras. Tomaten, sla, radijsjes en aardappelen groeien evengoed in potten en plantenbakken en vormen bovendien een kleurrijke decoratie. Aan de hand van duidelijke foto's wordt elke compositie in detail beschreven: welke planten of zaden je nodig hebt, hoe je de groenten of kruiden moet planten, welke verzorging ze vragen, wanneer je kunt oogsten… Bovendien krijg je praktische tips voor de aanschaf van potten, plantenbakken en potgrond, voor het onderhoud van je zelfgekweekte groenten en voor het decoratieve aspect van je groentetuin. Dankzij dit boek eet je binnenkort verse tomaten, courgettes of basilicum uit je eigen moestuin op het balkon of terras!

120 pagina's
12,95
ISBN: 9789044736335
Softcover

 

Tuinen voor kinderen

http://www.moodkids.nl/nl-nl/blogs/
2013/april/05/een_kleine_
groentetuin_in_potten_en_bakken.aspx

Moodkids

http://www.moodkids.nl/
magazines/magazine_2012-4/p12.aspx

Moestuinieren DIY TIPS

http://www.groenatelierannekerodenburg.nl/
tuinen_voor_kinderen.htm

Groen Atelier Anneke Rodenburg

Tuinen voor kinderen

http://www.springzaad.nl/geslaagdevoorbeelden_
vervolg.php?id=97&num=21

Springzaad, meer ruimte voor natuur en kinderen

 

http://www.appeltern.nl/nl/ons_park/
parkfaciliteiten/kinderen/

De Tuinen van Appeltern

 

http://www.makkelijkemoestuin.nl/

Een makkelijke moestuin van Jelle

Met een groot aantal verkooppunten in Nederland

 

Twee leuke tips met veel filmmateriaal

In België hebben ze twee leuke TV programma's over moestuinen. Een aantal foto's hieropgenomen komen uit deze films.

http://www.vier.be/planb/tags/de-moestuin

http://www.een.be/mediatheek/tag/8489

 

https://www.goedboerenindestad.nl/
groenten/artikel/moestuin_op_je_balkon/

Moestuin op je balkon

"Goed boeren in de stad 's-Gravenhage"

 

http://1-moestuin.plazilla.com/
gemakkelijke-moestuin-kleinfruit-kweken

Klein fruit kweken

 


P U B L I C A T I E S

 

Gyllenhaal maakt zich hard voor moestuintjes

 

22 maart 2011 Gooi- en Eemlander

HOLLYWOOD - Een beetje Hollywood-ster verbindt zijn naam tegenwoordig aan een goed doel. Zo trekt Angelina Jolie zich het lot van vluchtelingen aan en zet George Clooney zich in voor Sudan. Jake Gyllenhaal gaat zijn beroemdheid nu ook inzetten voor een hoger doel.

De acteur is woordvoerder geworden van Edible Schoolyard, een organisatie die strijdt voor moestuinen op school. Dat melden verschillende Amerikaanse media.

'We willen dat iedere openbare school in Amerika een groentetuin krijgt. Kinderen kunnen op die manier een nieuwe relatie opbouwen met de natuur, met hun voedsel en eetgewoonten', aldus de acteur die geen onverdienstelijk kok is. 'Ze leren waar hun voedsel vandaan komt.'

De acteur had tijdens zijn jeugd overal moestuintjes om zich heen. 'Dat heeft mijn wereldbeeld veranderd. Als kinderen bewust zijn van hoe dingen groeien, dan krijg je een generatie die weet hoe je zorg draagt voor de wereld. Dat kan ongelofelijk revolutionair zijn.'

 

 

26 september 2010 Gooi- en Eemlander

NAARDEN - Waren het voorheen de mannen die een spade in de grond staken op de volkstuinersvereniging Naarden, nu zijn dat meer en meer vrouwen. ,,Het is een trend, die je ook landelijk ziet'', vertelt Cor Eijpe van de evenementencommissie. ,,Het zijn jonge vrouwen, die een gezinnetje hebben. Of vrouwen van de rond de vijftig, die een beetje tot rust gekomen zijn''.

Bij de volkstuinders werd zaterdag aan het eind van de middag het oogstfeest gevierd. De volkstuiners hadden van hun eigen opbrengst allerlei lekkernijen gemaakt: zoals salades, hartige taarten, zoete taartjes en gegrilde courgettes. De oogst is dit jaar goed geweest, erkent Eijpe. ,,Er is veel fruit van het land gekomen. Op sommige percelen gingen de kolen wat minder door de nattigheid.''

 

1 november 2012 Gooi- en Eemlander

AMSTERDAM - Ondanks de economische tegenwind blijft het aanbod van biologische producten in de supermarkten toenemen. Er worden gemiddeld 141 producten aangeboden, 22 procent meer dan in 2011, zo blijkt donderdag uit de jaarlijkse telling van biologische producten door Milieudefensie.

Supermarktketen Plus komt met gemiddeld 356 biologische producten, ruim 100 meer dan het jaar ervoor, als beste uit de bus. In de Plus-schappen liggen bovendien de meeste (102) fair trade-artikelen terwijl er in de andere supermarkten gemiddeld 35 fair trade-producten zijn te vinden. ,,Er is een beweging gaande die zich niet makkelijk laat stuiten'', concludeert Klaas Breunissen, campagneleider duurzaam voedsel bij Milieudefensie.

Milieudefensie hield de zogeheten EKO-tellingen voor het 15e jaar, bij de eerste telling in 1998 werd alleen groente en fruit geteld en stokte de teller bij zes biologische producten. Meer dan 200 vrijwilligers gingen tussen eind augustus en eind september op pad in 532 filialen van 26 verschillende supermarktketens.

 

1 april 2012 Gooi- en Eemlander

BLEISWIJK - Ook dit jaar was de belangstelling voor Kom in de Kas weer groot. Ongeveer 200.000 mensen kwamen dit weekeinde naar de kassen van 200 groente-, bloemen- en plantenkwekers. Het was de 35e keer dat belangstellenden een kijkje konden nemen in de glastuinbouw. Vorig jaar kwamen 185.000 mensen op bezoek.

Het Westland, het gebied rond Pijnacker en het tuinbouwgebied bij Horst aan de Maas in Limburg waren het populairst.

Donderdag werd Kom in de Kas afgetrapt. Ongeveer 500 basisschoolleerlingen uit de omgeving van Horst aan de Maas maakten die dag de grootste glasschildering van Nederland. De schildering had een oppervlakte van 1360 vierkante meter.

 

13 januari 2012

Sla en rabarber zó van het land

Elke Griffioen en Jaccqueline van Lindenberg. Foto Studio Kastermans

In het kader van het thema Gezondheid ging de redactie deze keer shoppen bij de Natuurvoedingswinkel van Sperwershof in 's-Graveland.

Eigenares Ineke van Dee: ,,Er was al heel lang een groentewinkel. Dat was eigenlijk meer een afhaalpunt waar je twee ochtenden, op woensdag en op zaterdag, terecht kon.'' Medewerkster Elke Griffioen: ,,Het was heel simpel: je had een groenteschap, een lage toonbank en twee weegschalen. Het ging echt puur om de groente, wel heel leuk. Mensen kwamen echt alleen maar voor die verse groentes, eigenlijk wel bijzonder.'' Van Dee: ,,Ik ben hier in 1997 met de bloemenwinkel begonnen. Toen de toenmalige eigenaar er in 2001 mee stopte heb ik de winkel overgenomen. Toen hebben we ook besloten om met beide winkels vier op dezelfde (hele) dagen per week open te zijn. Dat is duidelijker voor de klant.''


Omhoog - - - terug - eerste hoofdpagina